Chiara Soldati

Drs. Chiara Soldati, neerlandica, tekstschrijver/redacteur en trainer

Docent & trainer

Ik studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Universiteit Utrecht en ben bevoegd eerstegraads docent. Ik heb een paar jaar lesgegeven in het middelbaar onderwijs. Sinds 2007 geef ik trainingen taal, spelling & schrijfvaardigheid (begrijpelijk en lezersgericht schrijven) aan hoogopgeleide professionals, zoals advocaten, notarissen, rechtsbijstandverleners en fiscalisten. Sinds 2008 werk ik samen met Jacqueline Spierdijk in Taal & Toon. Samen geven we met heel veel plezier de door onszelf ontwikkelde schrijfvaardigheids- en communicatietrainingen voor jonge advocaten en juristen.

Daarnaast geef ik op eigen titel taal- en schrijftrainingen aan medewerkers van het UMC Utrecht die foutloze en begrijpelijke brieven aan patiënten en huisartsen willen schrijven.

Tekstschrijver & eindredacteur

In 1993 werd ik bedrijfsjournalist bij het UMC Utrecht. Vijf jaar later richtte ik tekstbureau Schrijfbedrijf op. Ik schreef en redigeerde jarenlang artikelen, (web)teksten en interviews voor diverse opdrachtgevers. Inmiddels heb ik mijn focus verlegd van zélf schrijven naar lesgeven óver schrijven.

Boeken

  • Vier Vorstinnen en een Prinses (Terra Lannoo, 2009)
  • Onder ons gezegd. Portret van de Utrechtse wijk Oog in Al (Begijnekade 18 Uitgevers, 2008)
  • Schaerweijde, 75 jaar oud en jong gebleven. 1932-2007 (Jubileumboek hockeyvereniging Schaerweijde, 2007)
  • Herenlaan 100 jaar (uitgegeven in eigen beheer, juni 2006)

Journalistieke prijs

In december 2006 ontving ik namens de Kring van Hoofdredacteuren van Hoger Onderwijsbladen de tweede prijs voor het interview met studentenpastor Tejo van der Meulen: ‘Het leven gaat zoals jij besluit dat het gaat’.

Linkedin profiel van Chiara Soldati